EUFIN stranice

Friday, February 27, 2015

Crni labud na plavom oceanu plovi dalje i 2015.

U Hypo centru na Slavonskoj aveniji 6 u Zagrebu održana su druga po redu predstavljanja inspirativnih poslovnih modela koji su nastali u Hrvatskoj, a imaju i međunarodni utjecaj.
Sudeći po dobroj popunjenosti dvorane konferencija je i ovaj puta bila vrlo uspješna, kako za organizatora časopis Lider, tako i za glavnog urednika Miodraga Šajatovića i njegov već uigrani i ljubazni tim.


Žamor pred isplovljavanje
 Nakon Vedrana Antoljaka iz Sense Consultinga koji nam je dao zanimljiv zadatak da u 30 sekundi pronađemo nove poslovne ideje vezane uz prikazanu sliku krave i nakon klasične reakcije sudionika iz publike gdje su nabrojane uglavnom već svima poznate ideje kako iskoristiti meso krave upoznali smo se s drugim, puno kreativnijim pristupima upotrebe lika i djela krave (koji ne uključuju prethistorijsko ubijanje jadnih životinja) kao na primjer on line praćenje da li je krava nahranjena, označavanje prelaza preko ceste u obliku kravlje kože umjesto zebre na pješačkim prelazima ili korištenje mukanja kao zvuk mobitela.

Miodrag Šajatović

Nakon tog vrlo zanimljivog i kreativno poticajnog izlaganja Vedrana Antoljaka o inovacijama u poslovnim modelima i predstavljanja tvrtke Ciklopea za prevođenje, tvorac Iskon-a Damir Sabol nam je predstavio razvojni put svoje međunarodno uspješne aplikacije Računi.hr. Izlaganje je zaključio riječima da se nakon svih mogućih revolucija koje su promijenile ljudski rod nalazimo u procesu softverske revolucije koja će nažalost dovesti do smanjenja broja radnih mjesta.

Nasmijana lica na ulazu
Tu se ne mogu potpuni složiti s gospodinom Sabolom jer vjerujem da je podloga softvera kreativnost, tj. ideja, tj. nečija strast da pretoči svoju ideju u digitalni proizvod, platformu ili uslugu. Također, vjerujem da će slijedeći korak u evoluciji poslovanja biti ne koliko smo zaradili i koliko imamo na računu u banci nego koliko smo novaca podijelili kako bi osnažili druge kojima je to potrebno, što uključuje kreativni pristup novim poslovima ili podjeli dobara.

Jedno istraživanje pred par godina (nažalost ne mogu naći izvor sada) je utvrdilo da će suosjećanje biti glavna karakteristika poslovanja budućnosti. Kako i ne bi jer nas sadašnji modeli vrednovanja vode prema raslojavanju društva, koje se na kraju zbog oslabljenje baze potrošača, samo u sebe urušava, kao što to možemo vidjeti na primjeru Hrvatske.

Razmjena ideja u pauzama
Nakon TradeCity-a, hrvatske uspješnice u SAD-u koju je predstavio Vjekoslav Benussi, Andrija Čolak nas je oduševio kreativnim pristupom u prženju krumpirića kroz predstvljanje svoje tvrtke Surf'n'Fries koja se ozbiljno počela širiti kako po plažama hrvatskog Jadrana tako i planetarno. Ključ za uspjeh: inovacije u dizajnu pakiranja za posluživanje brze hrane i rano prihvaćanje nove švedske tehnologije prženja krumpirića bez ulja.

Gordana Ćorić

Gasper Sopi iz tvrtke Hyperactive nam je humoristički prenio dio svoje životne i startup priče od pozicije konobara u zagrebačkom Hemigway baru do ostvarenja ekskluzivnog ugovora u Santa Clari - Svetoj Klari Silicijske doline o izradi mobilnih i internetskih aplikacija. S 0,65 kuna na računu prije tog ugovora, saldo njegove tvrtke se popeo na preko milion i pol kuna zarade u 2014. godini.

Jan Marinac nam je jasnim glasom i markantnom pojavom tv spikera predstavio vrijedan rad Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika gdje nas kroz EU sredstva i kreativni pristup sadnji novih biljnih sorti očekuje uzbudljiva budućnost na hrvatskim poljima.

O prelasku na Digitalnu ekonomiju nam je govorio Ratko Mutavdžić iz tvrtke Projektura. Zanimljivo je da jedan najuspješniji primjer digitalizacije poslovanja u EU dolazi iz Hrvatke, a to je elektronski e-recept koji izdaju liječnici, a koji se odmah prikazuju na računalima u apotekama.

Ratko Mutavdžić

O šarolikoj i korisnoj primjeni 3D Printa u raznim područjima življenja informirao nas je energični profesot Fakulteta strojarstva i brodogradnje Mladen Šercer. Najupečljativiji primjeri su bili iz područja medicinske kirurgije gdje rade nadomještanje dijelova oštećenih kostiju lubanje s 3D printanim implantatima.

Mladen Šercer

Nakon okruglog stola o Infrastrukturi biznisa bile su dvije radionice: Aplikacije za vaš biznis Josipa Bišćana iz Infinuma i Web trgovina; Kako i zašto Miroslava Varge iz Escape studija. G. Varga nas je u zanimljivom i humorističnom tonu proveo kroz mogućnosti koje nam pružaju Google alati kod pripreme za i vođenja web shopa. Bio je to možda najbolji mogući način privođenja kraju Crnog labuda na plavom oceanu 2015.

Okrugli stol: Infrastruktura biznisa


Ono što bi po mom mišljenju bio zanimljiv nastavak ove konferencije u 2016. je predstaviti socijalno poduzetničke modele poslovanja po kojima se sredstva dobijena kroz proizvod ili uslugu ponovno ulažu u zajednicu kroz kreativne poslovne modele. Možda je najbolji primjer takvog poslovanja banka za siromašne Muhameda Yunusa, dobitnika Nobelove nagrade za mir iz Bangladeša.

Dragan Knežević

No comments:

Post a Comment